Meditatie & Mindfulness

Meditatie en mindfulness oefeningen kunnen ingezet worden bij kinderen die snel last hebben van een vol hoofd, overprikkeld raken en hierdoor druk, chaotisch/ ongeconcentreerd worden en/of slecht kunnen inslapen. 

 

Wat is het?

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord meditari dat nadenken, overdenken betekent. Meditatie heeft als doel een verfijning van de gedachtenimpulsen waardoor de geest tot rust komt. Het is de staat van simpelweg zijn, ervaren, zonder dat het lichaam of de geest tussenbeide komt. Dit geeft ontspanning, balans en welzijn.

Mindfulness is bewuste aandacht geven voor dit moment, op dit moment, zonder erover te oordelen, nieuwsgierig en met mildheid. Binnen de mindfulness worden verschillende soorten meditaties gebruikt om dit te oefenen. Om de focus op het hier-en-nu te leggen en een bewustwording op gang te brengen van je eigen impulsen, gedachten en gevoelens.

Mindfulness en meditatie bij kinderen

 

Kinderlevens zijn druk en vol met prikkels. Ook kinderen 'moeten' tegenwoordig vanalles. Het is daarom belangrijk dat er een goede balans is tussen inspanning en ontspanning.

Meditatie en mindfulness kan kinderen helpen om verbinding te maken met het hier-en-nu, de aandacht naar zichzelf te brengen en gedachten en lichaam tot rust te brengen zodat er  ontspanning komt. Op deze manier kunnen ze alle indrukken van de dag verwerken en loslaten. Door een plaatsje in jezelf te vinden waar je altijd rust kunt ervaren, zul je merken dat er steeds minder gedachten in je opkomen waardoor het een stuk rustiger wordt in je lijf en geest. 

 

Om dit te kunnen moeten kinderen eerst hun "concentratiespieren" ontwikkelen en trainen door de gedachten en gevoelens waar te nemen, te benoemen en vervolgens weer terug te keren naar de adem en het eigen lichaam. Hier ligt voornamelijk een bewustwordingsproces aan ten grondslag. Ook zullen kinderen comfortabel moeten worden met de stilte. Dit wordt spelenderwijs getraind middels zintuigen- en stiltespel, concentratie- en visualisatie oefeningen.

Positieve effecten van meditatie en mindfulness:

  • ontspanning ervaren in geest en lichaam
  • vergroten concentratie/ focus
  • verbetering leerprestaties
  • omgaan met emoties
  • verbetering nachtrust
  • stimulans zelfvertrouwen
  • meer verdraagzaamheid
  • zintuigen ontdekken
  • creativiteit ontwikkelen
  • betere samenwerking hersenhelften
  • ervaren dat je deel uitmaakt van een groter geheel
  • inzicht in jezelf!

 

Individuele begeleiding

Meditatie en mindfulness oefeningen biedt ik binnen mijn praktijk voornamelijk individueel aan als onderdeel van een behandeltraject, bij kinderen vanaf ongeveer 7 à 8 jaar. De mogelijkheden zijn eindeloos en geen doel op zich, dus het is heel belangrijk om een duidelijk doel te stellen wat je wilt bereiken. 

Bij individuele begeleiding zal het doel dan ook voor ieder kind anders zijn. Bij het ene kind kan het belangrijk zijn om bewust te  worden van emoties, bij het andere kind gaat het juist om het tot rust brengen van een vol hoofd. Samen met de ouders zal daarom een doel afgesproken worden waar de oefeningen vervolgens op afgestemd worden.