Psycho-educatie

Voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar gaat psycho-educatie op het gebied van prikkelverwerking een belangrijkere rol spelen. Psycho-educatie wil zeggen dat je een kind bewust maakt en leert omgaan met zijn prikkelgevoeligheid door het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden.

Ik gebruik hiervoor het programma "Hoe draait jouw motor?" wat gebaseerd is op het Amerikaanse "Alert Program".

Binnen dit programma leer ik een kind als eerste hoe zijn alertheidsniveau is gedurende de dag: wanneer voel je je druk, goed, of juist slaperig? Vervolgens gaan we per zintuiggebied bekijken hoe prikkels ervaren worden. Is geluid fijn? Wordt je er rustig van of juist druk?  Enzovoort. Tot slot maak ik samen met het kind een lijstje van activiteiten welke helpen om weer in het juiste arousal niveau te komen (groen), wanneer deze te hoog of te laag is geworden.

Mijn ervaring is dat kinderen dit meestal erg goed en snel oppikken en dat het stukje begrip en bewustwording bij het kind zelf over hoe hij de wereld ervaart heel waardevol is. Kinderen worden zelf creatief in oplossingen en kunnen hun eigen gedrag beter bijsturen. Ook voor ouders zijn deze inzichten waardevol, hierdoor begrijpen zij hun kind beter. Dit kan natuurlijk ook voor de leerkracht gelden.