Emotional Freedom Technique (EFT)

 

Wat is EFT?

Emotional Freedom Techniques (EFT) is door grondlegger Gary Craig ontwikkeld in het begin van de jaren negentig. Hij heeft voortgebouwd op een groot aantal methoden en ontdekkingen uit verschillende disciplines, zoals kinesiologie, osteopathie, chiropractie en fysiotherapie. De EFT methode is inmiddels toe aan eigen wetenschappelijk onderzoek en de 'evidence base' is groeiende, maar wel nog bescheiden. De werking en het einddoel van EFT is de emotionele lading van traumatische gebeurtenissen en herinneringen neutraliseren door de stressreactie te ontkoppelen. De emotionele lading wordt zo omgezet in een reactie die weinig of geen emotie meer heeft, maar juist een neutrale of zelfs positieve herinnering/houding opwekt.

De EFT methode werkt bij alle stress en stressgerelateerde klachten

Ook in Nederland wordt de EFT methode steeds meer toegepast om met succes een positieve verandering in het leven te bewerkstelligen. De behandelingstechniek koppelt een bijzondere vorm van cognitieve therapie met acupressuur en deze combinatie maakt het een doeltreffende interventie. 

 

Hoe werkt de EFT techniek?

In deze behandelingstechniek wordt de relaxatierespons gestimuleerd door het zachtjes kloppen op een aantal acupressuurpunten. Wanneer er gelijktijdig wordt geconcentreerd op een stressvolle of  traumatische ervaring zal de stressrespons uitdoven. Aan het einde van de behandeling is daardoor het trauma omgevormd tot een neutrale herinnering die geen of weinig emotionele reacties opwekt. In feite wordt de stresskoppeling bij de herinnering aan een traumatische ervaring aangepakt en blijkt de EFT methode in de praktijk bijzonder succesvol en effectief. Zo pak je effectief stress en stressgerelateerde klachten aan.